Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAJNOK A NEW ENGLAND PATRIOTS!

2015.02.02

brady-craft-belich.jpg Jelenleg az NFL legsikeresebb triója Robert Karft, Bill Belichick és Tom Brady. Ők hárman 4 bajnoki címig vezették a New England Patriots-ot. Kraft 1994-ben vette meg a Hazafiak csapatát, 2000-ben érkezett Belichick a főedzői székbe azzal az ötlettel, hogy a draft 6. körében behúz egy bizonyos Tom Brady-t. A fiatal irányító pedig élt az élet adta lehetőséggel, és kiszorította a szupersztár, Drew Bledsoe-t a kezdőből. A következő évtől pedig elindult a sikersztori az első bajnoki címmel, és most tart a negyediknél, az irányítók között egyedülállóan 14 évvel az elsőt követően.

Amelyen pedig mindez sikerült, a XLIX. Super Bowl mindenki számára emlékezetes marad. A tavalyi sima után, ez egy igazi döntő volt, izgalommal, drámával, hibákkal és kivételes megoldásokkal. Idén két nagyon hasonló csapat, azonos játékerővel, valóban ki-ki harcot vívott egymással, amelyben - én azt mondanám - hogy amolyan "életműdíj"-ként most a Patriots kapta meg a sors-tól a trófeát.

gronk-champ.jpg

Hogyan dőlt el?

Ez a döntő szó szerint az utolsó másodpercekben dőlt el úgy, hogy előtte hullámvasúton érezhettük magunkat. A meccs elején a Hazafiak domináltak, még úgy is, hogy Brady a vörös zónában egyszer eladta a labdát. Ezzel egyébként a meccs összképét tekintve meglepő módon a Patriots járt jól. Az interception-t szerző Jeremy Lane ugyanis visszahordás közben megsérült, és a továbbiakban a helyére beszálló Tharold Simon már nem ugyanazt a minőséget képviselte. Brady pedig le is csapott a lehetőségre, és kétszer is TD-t dobott rá a meccs során. Brandon LaFell az első hatpontost szerezte mellőle, és Rob Gronkowski pontjaival kiegészítve az első félidő utolsó fél percéig uralta a játékot a Pats (igaz egy Marshawn Lynch TD miatt csak 7 ponttal). Elég volt azonban egy villanás a Seahawks-nak, valamint az ismeretlen Chris Matthews-nak, és egállal jöhetett a szünet.

Az egyenlítés megfogta a New England-et, mert a harmadik negyedben fordult a játék képe. Tíz ponttal elhúzott a Seattle, amelynél működött futójáték, a védelem többször is hamar megállította a bostoni támadókat, sőt újabb labdát szereztek Brady-től. Úgy tűnt, nagy gödörben Belichick csapata, amelynek csak az adhatott reményt, hogy a védelem nem engedte messzire a címvédőt. Ez pedig elégnek bizonyult az utolsó negyedre fordulva, mert Brady-ben bármikor benne van egy sikeres támadósorozat. Tulajdonképpen a semmiből meg is jött a fordulat. Belichick ekkorra teljesen Tom Brady kezébe adta a támadások sorsát, szinte futójáték nélkül, csak passzokkal haladva (a liga legjobb secondary-jével szemben!). A korábbi hibák ellenére, elképesztő higgadtsággal a bostoni 12-es pedig előbb Danny Amendola-nak adott passzal, majd a korábban említett Simon mellett Julian Edelman-nak dobott TD-vel négy pontos előnyhöz juttatta csapatát.

És még nem volt vége, sőt az utolsó fél percben kapkodta az ember csak igazán a fejét. Hiszen úgy ahogy az első félidő kearse-makos-elkapasa.jpgvégén, most is maradt még ideje a Seahawks-nak. De a mezőnygól nem volt elég. Be is kezdett Russell Wilson egy nagy és egy mégnagyobb játékkal. Jermain Kearse a vörös zónába, a földön fekve, a lábai között flipperezve húzta be Wilson passzát. Ekkor még azzal a hitetlenkedéssel volt elfoglalva az ember, hogy nem létezik, hogy a Patriots a 2007-es idény után ismét egy ilyen irgalmatlan szerencsés elkapás (http://www.nj.com/giants/index.ssf/2015/02/david_tyree_vs_seahawks_jermaine_kearse_which_supe.html) miatt szenved vereséget. És már jött is következő fordulat. Russell Wilson az 1 yardoson passzolva eladta a labdát, amely mégis csak a New England Patriots győzelmét jelentette. Az élet visszaadta, amit hét éve elvett...

Az "életműdíj"

Bár mindkét csapat ugyanúgy megérdemelte volna a bajnoki címet a szezonban és a mérkőzésen mutatott teljesítménye alapján, de mégis ez egy évtizedes dinasztia, irányító legenda, edzőnagyság jutalma. Tom Brady hazafisága óta csak kétszer nem jutott rájátszásba ez a csapat (2009-ben Brady sérülése miatt nélküle). Eddig ötször meneteltek a döntőig, amelyből háromszor győztek, de utoljára tíz éve. 2007-ben makulátlan szezont követően, minden idők egyik legjobb csapataként veszítettek a döntőben. 2011-ben ismét a New York Giants ellen buktak el az utolsó másodpercekig kiélezett csatában. Az utóbbi két évben mindkétszer a főcsoport döntő jelentett a végállomást. A New England Patriots az utóbbi tizennégy évben mindig bajnokesélyesként vágott neki a szezonnak, amely egy olyan ligában, ami úgy épül fel, hogy néhány év alatt a csapatok kicserélődjenek a csúcs közelében, nos ez megsüvegelendő.

edelman-brady-champ.jpg