Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Draftot fosztogatók? - I. rész

2013.04.21

Előljáróban azt tisztázni kell, hogy egy draftelemzés nagyon összetett dolog, sok szemszögből meg lehet vizsgálni egy játékos kiválasztását. Azonfelül, hogy értékeljük, mennyire vált hasznára egy csapatnak az adott játékos, érdemes volt-e az adott körben kiválasztani, olyan szempontok is közbeszólhatnak, mint például, hogy "need"-eket (a hiányposztokat) töltötte-e fel a csapat vagy, hogy volt-e jó lehetőség trade-re (kereskedésre a választási jogokkal, azaz, hogy egy játékos megszerzése érdekében cserélgetni a draftjogokat).

Ebben a cikkben most elsősorban azt vizsgálom, hogy akiket a Raiders kiválasztott a 2003-2012 közti időszakban, azok milyen karriert futottak be, milyen szerep jutott nekik Oaklandben, más csapatban, vagy egyáltalán az NFL-ben.

Természetesn azt is hozzá kell tenni mindehhez, hogy a választáskor nem lehetett tudni, mennyire válnak be később az egyes játékosok, illetve, hogy akiket választhattak volna azok végülis nagyobb karriert futottak be, mint akik a csapathoz kerültek. Éppen ezért csak érdekesség képpen nézzük meg azt is, hogy milyen lehetőségeket szalasztott el a csapat, azaz, hogy a saját választásuk helyett mely játékosokat is húzhattak volna, akik jóval kifizetődőbb választásnak bizonyultak volna.

 oakland-raiders-fans-2013-570x388.jpg

A 2000-es évtized nem indult rosszul a franchise számára. Az ezredfordulón főcsoportdöntőig, egy évvel később főcsoport elődöntőig jutottak. A 2002-es idényben pedig a Raiders egészen a XXXVII. Super Bowl-ig menetelt, ahol viszont  vereséget szenvedett a Tampa Bay Buccaneers ellenében. Ez a pofon pedig akkorára sikerült, hogy azóta se tudott felállni belőle a Raiders. Az átlagos Raiders szurkoló szerintem már annak is örülne, ha egy pozitív mérleget sikerülne összehoznia a csapatnak, amire a döntő óta nem volt példa.

2003

A Raiders-nek a 2003-as drafton annak ellenére volt két első körös választási joga, hogy a draftot megelőző szezonban nagyon jól szerepelt. Ezt mégsem sikerült jól kihasználni. Az elsőnek érkezett CB, Nnamdi Asomugha asomugha-raiders.jpgmég mind a csapat, mind az NFL meghatározó játékosa lett. A Raidersben töltött 8 év alatt az NFL legjobb emberfogó CB-jévé nőtte ki magát, bár manapság újra meg kell találnia önmagát a philadelphiai lejtmenet után. De a további érkező játékosok már elhibázott lépések voltak. A következő 1. körös választott egy "noném" defensive end volt, aki helyett mondjuk az 5. körben be lehetett volna húzni ugyanerre a posztra az indianapolisi Robert Mathis-t (5xPro Bowl tag, Super Bowl győztes). A korai körökben jött még egy-egy olyan játékos (TE és RB), aki már több éve kikopott az NFL-ből. A további kiválasztottakról nem is érdemes szót ejteni. De arról annál inkább, hogy például az előbb emlíett választások mellett nem kelt el a drafton TE, Antonio Gates és RB, Fred Jackson, akik később a liga legjobb játékosai közé emelkedtek. 

2004

A 2004-es draftról mindent elárul, hogy talán a legjobb döntés DT, Tommy Kelly-nek a draftolás nélküli megszerzése volt, miután az nem kellett senkinek a játékosbörzén. Kelly meghatározó tagja lett a védőfalnak, a múlt szezont leszámítva jól teljesített a Raiders-ben, éppen idén rakta ki a csapat a szűrét. robert-gallery-2.jpgAz első körös választottról azért mondjunk két mondatot, aki OT, Robert Gallery volt. Gallery jól kezdett a támadófal jobb oldalán, csakhogy őt a Raiders a kritikus bal oldal biztosítása érdekében szerződtette, amint azonban átkerült oda, teljesítménye jelentősen visszaesett (a 4 legrosszabb LT-ként végzett az év végén). Így kénytelenek voltak egyel beljebb mozgatni a támadófalban, guard pozícióba, ahol már használhatónak bizonyult. Gallery 2012 óta nincs már az NFL-ben. Kijelenthető, hogy a draft 2. helyén ez elpazarolt választás volt, miközben ebben az évben olyan ászok tüntek fel, mint DT, Vince Wilfork (Kelly és Wilfork jövőre csapattársak lesznek::https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/cikkek/friss-hus-5.---oroszlanok-esete-az-oreg-rokakkal.html), WR, Wes Welker vagy DE, Jared Allen. A korai körökben a Raiders-nek volt még két választása, de még ennél is kevesebb sikerrel.

2005

2005-ben elsőként 1/23-ra (1.kör, 23. választott) kelt el CB, Fabian Washington. Az akkori draft előrejelzések szerint Washington első körös ígéret volt, ezért ez még akár jól is elsülhetett volna, bár leginkább a gyorsasága volt az erénye. Végül összesen 6 évet töltött az NFL-ben, azt is sokszor sérülten.

Miután a Raiders a 2004-es szezont a pocsék, 5-11-es mérleggel zárta, felmerül a kérdés, hogy az első kör legelején miért nem volt választása a csapatnak. Nos, ez úgy történhetett, hogy a 2005-ös draft előtt Minnesotából elhozták Randy Moss-t egy 2005-ös 1. és 7. körös választási lehetőségért. Tehát itt ment el az előbb hiányolt draftjog. Ugyan be is jöhetett volna ez az üzlet - mint ahogy Moss később a Patriots-ban szárnyalt - de természetesen nem sült el jól. Két évig maradt Oaklandben Moss, amiből csak az egyik volt önmagához képest elfogadható. 2007-ben továbbadta a Raiders egy 2007-es 4. körös draftjogért, amiért - az ismeretlenség homályába vesző - John Bowie-t választották.

chris-carr.jpgMivel a 2005-ös draft további köreiben sem volt nagy fogása a Raiders-nek, ezért el kell könyvelnünk, hogy az előző évhez hasonlóan ismét a legjobb húzásnak egy draftolatlan játékos leigazolása bizonyult. CB, KR, PR, Chris Carr a franchise történetének legjobb visszahordojaként hagyta el a csapatot 2008-ban, amikor Tennesseebe igazolt. A Titans abban az évben a visszahordott yardok tekintetében a legjobb átlagot tudta felmutatni az NFL-ben, természetesen nagyrészt Carr-nak köszönhetően. Majd a Ravens-ben éppen a sérült Fabian Washington helyén lett kezdő CB. Jelenleg a Chargers alkalmazásában áll.

Végül érdemes egy kicsit spekulálgatni azon, hogy amennyiben az első körben nem Fabian Washington-t, hanem az eggyel utána elkelő QB, Aaron Rodgers-t választotta volna a Raiders, akkor nem következett volna be két évvel később a történelem legnagyobb melléfogása. Ezt a döntést akkoriban is több tényező alátámasztotta volna egyébként, azon felül, hogy utólag látjuk, mi lett a két játékos sorsa. Washingtonról már beszéltünk, Rogers meg a 2010-es szezonban Super Bowl győzelemre vezette a Green Bay Packers-t, MVP címmel együtt, illetve eddig senki nem ért el nála jobb irányító mutatót (passer rating, 122.5) egy idényen belül. Szerintem top 5 QB. Az egyik dolog ami indokolta volna Rodgers húzását, hogy egyébként is jött irányító a csapathoz, méghozzá a 3. kör legelején (Andrew Walter, 4 évig volt az NFL-ben). Ez azt mutatja, hogy gondolkodtak egy új irányító kinevelésében, illetve akár egyből kezdőkénti szerepeltetésében (a viszonylag korai húzás azt feltételezi, hogy kezdő potenciált láttak benne). Ezzel összefügg a másik indok, ami pedig a franchise irányító (a csapat arcának, alapkövének számító QB) hiányának kérdése volt. Bár az akkori szakírók nem feltétlenül emlegették hiányposztként a QB pozíciót, de úgy gondolom, nem igazán volt rendezett a poszt. 2004-ben az addig kiváló Rich Gannon-nak sérülés miatt vissza kellett vonulnia. Helyét az addigi csere, Kerry Collins vette át, aki 2000-ben ugyan döntőig vezette a Giants-et, de elit irányítónak semmiképpen sem számított. 2005-re tehát Collins volt a kalapban meg két "névtelen" cseréje. Szerintem ide elfért volna Rodgers. Collins az év végén távozott, három közepes év után. 2006-ban az említett Andrew Walter, valamint Aaron Brooks tulajdonképpen felváltva irányította a csapatot. Ilyen zűrzavar után 2007-ben jött is a QB draft, de erről majd később.....

2005-ben tehát ismét nem sikerült hosszútávra meghatározó játékost draftolnia a Raiders-nek, pedig lett volna lehetősége megszerezni akár  Logan Mankins-t, aki még ma is a legjobb guard-ok között van, a kiváló DE, Trent Cole-t, vagy a minden évben 1000 futott yard fölött teljesítő Frank Gore-t.

rodgers-vs-raiders.jpgTörténhetett volna úgy is, hogy Rodgers ma a Raiders-t erősíti.

  

 

 

 

 

 

 

 

    2006

2006-ban ismét az első kör legelején szólították a Raiders-t választáshoz. Michael Huff safety huff.jpgnem tűnt rossz húzásnak, a draftelőrejelzések is az első tízbe várták. Ráadásul hiányposztra érkezett.  Nem muzsikált rosszul a Raiders-nél, és sokoldalúságát is bizonyította. Oaklandben játszott FS-t, SS-t és CB-t is. Annyit azonban sosem tudott felmutatni, amennyit egy draft 7. választottól elvártak. Idén ki is rúgták, egészen Baltimore-ig repült. Helyette jöhetet volna az ő posztján a 6. körben a Colts-cal győztes Antoine Bethea, vagy a ma játszó egyik legproduktívabb futó,  MauriceJones-Drew. A további korai körös választások már nincsenek a ligában vagy nem tényezők.

 Így a legjobb választás ebben az évben sem korán érkezett. C, OT, G, Kevin Boothe a 6. körben nagyon jó húzás volt a csapat részéről. Az ő esetében csak annyi hiba történt, hogy egy év után lapátra tették, és mehetett a Giants-hez Super Bowl-t nyerni....kettőt. Érdekességképpen 2006-ban a Raiders-é volt az utolsó választás joga a drafton, azaz ők jelölhették meg, hogy abban az évben ki lesz "Mr Irrelevant". Aki tényleg lényegtelen maradt (leghíresebb "Mr Irrelevant", Ryan Succop a Chifs jelenlegi rugója, aki 2009-ben kelt el utoljára).

mr-irrelevant.gif

 

2007

És elérkezett a korábban már többször beharangozott 2007-es draft, amely a körülmények, a kiváló lehetőségek fényében  talán az utóbbi tíz év legrosszabb draftja lett. Pedig a Raiders-nek ebben az évben sok és jó draft pick (választási lehetőség) volt a tarsolyában, köszönhetően az előző szezon legrosszabb mérlegének és a korábbi trade-eknek. A tények: 10 draft pick: 1/1, 2/38, három választási lehetőség a 3. körben, a 4. kör legelső választása, további négy későbbi pick.

Általános vélekedés volt a draft előtt, hogy a Raiders irányítót fog választani az elején. Tekintve azonban, hogy a 2007-es QB class (szótár: https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/szotar/c-d.html) halványabb volt, mint egy pohár tea a menzán, ezért a Raiders 1/1-re bemondta az akkor egyetlen jó megoldásnak tűnő nevet. jamarcus-r-1-1.jpgJaMarcus Russell a legfizikálisabb, legatletikusabb irányító volt abban az évben, akinek olyan erős karja volt, hogy akár 80 yardra is el tudta dobni a zsugát. Ez a választás meg is felelt a papírformának, figyelembe véve a Raiders irányító inségét, Russell adottságait, a draft előtti előrejelzéseket, és Al Davis-nek a vadállat atlétákért való őrületét. JaMarcus Russell pedig jött, látott, de nem győzött. Összesen három évet töltött az NFL-ben 7-18-as győzelem-vereség mutatóval kezdőként. Utolsó évét a leggyengébb passzpontossággal, a legkevesebb TD-vel és a legrosszabb passer ratinggel zárta a kezdő irányítók között. De legalább gazdagon távozott: 6 éves szerződésében ugyanis 31.5 millió $ garantált összegként szerepelt. Lehet, hogy ez nem volt elég? Manapság a 27 éves Russell azon dolgozik, hogy visszatérjen az NFL-be, és ezzel lemossa magáról azt a szégyent, hogy az NFL történetének legnagyobb melléfogásaként tartják számon az 1/1-es választását (ezen a videón egy kis izelítő látszik a felkészüléséből: http://bleacherreport.com/articles/1607296-jamarcus-russell-comeback-2013-ready-to-be-a-teammate-and-a-leader).

jemarcus-russell-fat.jpg

2007 második körében jött TE, Zach Miller, aki kivételesen jó választásnak bizonyult, ráadásul első körös tehetség volt, akit ugye sikerült egy körrel később megszerezni. zach_miller-2.jpgA csapat egyik legbiztosabb pontja lett, ő számított a csapat legjobb elkapójának úgy, hogy nem is az a posztja. Azonban a csapat nem tudta megtartani, 2011-ben szabadügynökként a Seahawks-hoz igazolt, azaz ha hosszú távon nézzük, ismét nem járt jól a Raiders. Aztán ki kell mondjuk azt is, hogy a nagyon értékes, harmadik körös választások ablakon kidobott pick-eknek bizonyultak. Elképesztő, de az itt elvitt játékosok közül már egyik sem játszik az NFL-ben. Pedig olyan gyöngyszemekre lehetett volna találni még ebben a körben, mint az utóbbi két évben az év csapatába is beválasztott támadófalember, Marshall Yanda, a Saints-cel Super Bowl győztes OT, Jemon Bushrod vagy a végül draftolatlanként kiváló húzásnak bizonyuló DE, Mike DeVito. Ennek az évnek Miller mellett a másik jó választása lehetett volna Michael Bush 4. körös megszerzése, akiből korrekt második számú futó vált. A feltételes mód azért indokolt, mert Bush már a Bears-t erősíti 2012 óta.

A Raiders számára szomorú következtetésként levonható, hogy egy ilyen nagy lehetőségeket rejtő draftból semmit sem tudtak kihozni, az eredménye hosszú távra nézve nulla. Az ekkor megszerzett játékosokból már egy sincs a csapatnál, sőt sokan már a ligában sincsenek.

Végezetül kicsit továbbgondova az 1/1-es személyét, megállapíthatjuk, hogy nem lett volna meglepő, ha a Lions által másodiknak választott WR, Calvin Johnson érkezik a Raiders-hez elsőre. Miután Randy Moss nem vált be Oaklandben, és a 2007-es draft előtt a Patriots-hoz igazolt, az első számú elkapó helye kiadó volt a csapatnál. Ide érkezett volna Johnson, aki ma a statisztikák alapján az NFL legjobb elkapója (és Jerry Rice-szal karöltve talán az NFL történelem legjobbja). Persze egy elkapó igazán nagy eredményeket csak egy jó irányító társaságában tud felmutatni, de ha mondjuk Rodgers-t 2005-ben behúzzák....

raiders-girls-better-1024-x-768.jpg

Egyelőre igaz a megállapítás.....

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.