Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ikonok búcsúja

2013.06.26

Kezdjük a sort a két legfontosabb nyugdíjassal, akiket a korszak legmeghatározóbb alakjai között lehet említeni, közülük is a sikeresebbel, Ray Lewis-szal, a Baltimore Ravens legendás vezérével. Szokták mondani, hogy a raylewis.jpg"csúcson kell abbahagyni". Lewis pedig úgy döntött, hogy 17 éves pályafutását egy Super Bowl győzelemmel zárja. A sportág szerencséjére 2001-ben még nem vette komolyan ezt a szólást, és az első megnyert döntője után tovább forgatta az oktatófilmet, amelyet számtalan egyéni elismeréssel jutalmaztak, és koronaképpen egy újabb bajnoki gyűrűvel. A legendás #52-est az 1996-os draft első körében választotta ki a Ravens, mint a legnagyobbra értékelt belső linebacker újoncot. Kezdetektől fogva a Hollók védelmének motorjává vált, aki mind aray-lewis-bevonulas.jpg pályán, mind az öltözőben a csapat vezéregyénisége volt. A Ravens-ben betöltött szerepére, jelentőségére talán a legutóbbi rájátszásban lehetett leginkább ráérezni. Az alapszakaszban partvonalra kényszerítő sérülés után visszatért a rájátszás első körében és a playoff legtöbb szerelését bemutatva a döntőig, illetve győzelemig hajszolta a Hollókat az esélyesebbnek tartott Broncos, Patriots, 49ers ellenében. Természetesen a 2000-es évek legjobb csapatának tagja (https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/cikkek/a-ketezres-evek-alomcsapata.html).

Sikerességben egy fokkal, illetve inkább kettővel (mivel Super Bowl-t egyszer sem nyert) lemaradó Brian Urlacher szintén a legnagyobb hatással bíró játékosok közé sorolható. 13 éves pályafutása 2000-ben indult,urlacher.jpg amikor a Chicago Bears a draft első körében kiválasztotta. Rögtön első évében kiérdemelte az év újonc védője címet, amelyet az évek során jópár további elismerés követett. 2005-ben az év védőjátékosaként döntőig vezette a Bears-t, de ott elbuktak a Peyton Manning vezette Indianapolis Colts ellen. Vezérletével félelmetes védelem épült ki Chicagóban, amely mindig a liga elitjébe tartozott. Urlacher teljesítményével és szellemiségével szintén a csapat első számú ikonjává vált, amelynek bizonyítékaként 2012-ben a csapattársak jelölése alapján sportemberi nagyságáért és bátorságáért megkapta az Ed Block Bátorság Díjat. Vezeti a Bears örökranglistáját szerelések terén és Lewis mellet őt is beválasztották a 2000-es évek álomcsapatába. Búcsúja nem sikerült olyan szépre, mint Lewis-nak, mivel ezév tavaszán szabadügynökként nem sikerült megegyeznie a Bears-szel, és csapat nélkül maradt.

 Ray Lewis Brian Urlacher
  2xbajnok  nem nyert bajnokságok (1xdöntős)
  döntő MVP  -
 13xPro Bowl  8xPro Bowl
               7xév csapatának tagja           5xév csapatának tagja
  2xév védője  1xév védője
  2xév linebackere  -
  -  év védő újonca
  2061 szerelés  1779 szerelés
  41.5 sack   41. 5 sack
  31 interception   22 interception

ronde-barber.jpgA következő ikonunk Ronde Barber, a Tampa Bay Buccaneers cornerback-je, aki az 1997-es draftolása óta mind a 16 évét a Kalózok csapatában töltötte. Akárcsak az előző két legenda, ő is nagy eséllyel pályázik a Hírességek Csarnokának tagságára, mert mindhárman új dimenziót hoztak az NFL-be, a saját posztjukon. Ronde Barber a slot cornerback pozícióját (a befele mozgó, nem a vonal melletti részt bejátszó elkapót örző védő) töltötte meg új tartalommal, illetve vált a poszt etalonjává. A kilencvenes években a slot-ban védekező  cornerback pozíciója, szerepe még nem bírt nagy jelentőséggel, azonban a későbbiekben ez felértekelődött, ahogy a passzjáték szerepe nőtt a ligában, és a belső területekre is minőségi képességű és méretű játékosokat küldtek a támadók. Ezek az új kihívások pedig új képességeket kívántak meg a cornerback poszton: megfelelő fizikalitást, szerelési képességet, blitzelési (irányítóra nyomásgyakorlást célzó manőver) képességet, robbanékonyságot. Ezt a sokoldalúságot tudta hozni hosszú éveken át Barber, amelynek legfőbb bizonyítéka, hogy egyedüliként az NFL-ben több mint 40 interception mellett több mint 20 sack-et is teljesített pályafutása során (46,28). Csapatszinten a 2002-es idényben ért fel a csúcsra a 37. Super Bowl megnyerésével. Számos egyéni elismerésben is részesült (5xPro Bowl, 3xév csapatának tagja, 2000-es évek álomcsapatának tagja, Ed Block Bátorság Díj, 2001-ben a legtöbb INT), és 2001 óta minden meccsen pályára lépett, méghozzá kezdőként, ami NFL rekord a cornerback-ek között.

Visszavonult Shawne Merriman is, a pályája korai éveiben az NFL egyik legjobb defensive end-jeként számonshawne-merriman_chargers-vs-49ers_sept_7_2009.jpg tartott védő. Figyelembe véve a karrierje első 3 évét, Merriman akár az előző kiválóságok szintjéig is emlekedhetett volna. Pedig nagy reményekkel indult pályafutása. A 2005-ös draft 12. választottjaként 3-szoros all star játékos, 3-szor az év csapatának tagja, 2006-ban sack-király, a legjobb újoncnak járó 3 különböző díjat is begyűjtött.  A San Diego Chargers 50 legjobb játékosa közé bekerült. 2008-ban azonban a karrierjét befolyásoló térdsérülést szenvedett, amely miatt a következő években árnyéka lett önmagának, folyamatosan sérülésekkel bajlódott, keveset tudott hozzá tenni a meccsekhez. Így  a Chargers korábbi emblematikus figurája 29 évesen a visszavonulás mellett döntött. A sérülés miatti formahanyatlás mellett, jelleme sem ad okot arra, hogy a legnagyobb sportemberek között emlegessük. Pályafutása alatt többször is összetűzésbe került a hatóságokkal. 2006-ban pedig Merriman 4 meccses eltiltást kapott a liga dopping szabályainak megsértése miatt. Ekkor hozta meg a liga azt a döntést - amelyet emiatt "Merriman-szabálynak" is hívnak - ,hogy doppingon ért játékos abban az évben nem kerülhet be a Pro Bowl keretbe, és nem kaphat egyéni teljesítmény után járó díjat.

A védelem után nézzük a támadósor nagy veszteségeit. Elsőnek egy Green Bay Packers legendának, Donald driver-smile.jpgDriver-nek szól a requviem. Driver az 1999-es draft 7. (!) köréből lett a Packers minden idők legtöbb elkapását (743), és elkapott yardját (10137) felmutató játékosa. A Packers-ben eltöltött mind a 14 éves pályafutása alatt 7-szer jutott 1000 yard fölé, természetesen részese volt a 2010-es idényben begyűjtött bajnoki címnek, 4xPro Bowl résztvevő, megkapta az Ed Block Bátorság Díjat (2005). A Packers történetének első játékosa, akinek tiszteletére visszavonulásakor külön ünnepséget rendeztek Green Bay utcáin. Driver megkapta a város kulcsait, és utcát is neveztek el róla.

driver-ceremony.jpg

Jónéhány neves támadófalember is szögre akasztotta a cipőjét tavasszal. Jeff Saturday (magyar hangja: Szombathy) Gyula) 14 éves pályafutásának legnagyobb részében Peyton Manning-nek adta fel a snap-eket a center posztról. Saturday, akárcsak Driver, igen alacsonyról emelkedett a legjobbak közé. 1998-ban a Baltimore Ravens igazolta le a drafton el nem kelt játékosok közül, de csak egy évvel később lépett pályára, már az Indianapolis Colts mezében. Itt azonban Peyton Manning legfőbb testőre, fegyverhordozója, és egyéni manning_saturday.jpgrekordjainak csendestársa lett 13 évre. Saturday vezetésével az NFL egyik legjobb támadófala állt össze évekre (csak a Patriots fala vetekedett ezzel minőségben és állandóságban), amely 2004-2006 között minden évben a legkevesebbszer engedélyezte a védőknek, hogy Manning-et bezsákolják. A center és irányító között kiváló kapcsolat a 2006-os idény döntőjének megnyerésében csúcsosodott ki, azonban mind előtte mind utána számos egyéni elismerért is begyűjtött (6xPro Bowl, 2xév csapatának tagja, 1xév támadófalembere). Saturday 2012-ben a Colts keretének átalakításakor Green Bay-be szerződött, azonban ezév márciusában egy napra visszaigazolt a Colts-hoz azért, hogy abból a csapatból vonuljon vissza, ahol karrierje legtöbb és legsikeresebb éveit töltötte.

A másik nagy visszavonuló center egyéniség Matt Birk, aki Ray Lewis csapattársaként szintén a legutóbbimatt-birk.jpg Super Bowl megnyerésével érezte befejezettnek pályafutását. Saturday-hez hasonlóan Birk is az 1998-as draftra jelenkezett, és érte sem kapkodtak, csak a 6. körben vitte el a Minnesota Vikings. A minnesotai 10 éve inkább egyéni elismerésekben bővelkedett (6xPro Bowl, 2xév csapatának tagja, 6xaz év legjobb Vikings játékosa), mint csapatsikerekben, bár a rájátszásba többször bejutottak. Aztán 2009-ben igazolt a Ravens-hez, ahol megjöttek a csapatsikerek is, kiteljesedve a bajnoki trófeával. Atlantában is befejezte a center posztot hosszú évekig meghatározó játékos, Todd MCClure. 13 éves pályafutása alatt mindössze háromszor nem mcclure_t300.jpglépett kezdőként pályára, és 2001 óta összesen csak 4 meccset hagyott ki. Karrierje során védte például Michael Vick-et és blokkjaival hozzásegítette ahhoz, hogy a második legtöbb futott yardot felmutató irányító legyen az NFL történetében, számtalan 1000 yardos szezonhoz nyitott utat Michael Turner-nek, és hozzájárult ahhoz, hogy Matt Ryan a liga egyik legjobb irányítójává váljon. Detroitban is szegényebbek lettek egy kiváló támadófalemberrel, Jeff Backus-szal. 12 éven keresztül az irányító védelmének legfontosabbbackus.png posztján, a vakoldali tackle szerepben jelentette az állandóságot a Lions-nél, amely a 2001-es draft 1. körében választotta ki. A Detroitban eltöltött több mint egy évtized alatt ugyan nem sok sikerben volt része, csak egyszer jutott rájátszásba a csapattal, de ez kevéssé rajta múlott. A kétezres évek kiváló indianapolisi támadófalának - Jeff Saturday mellett - egy másik kiemelkedő tagja is a nyugdíjat választotta. A Kansas City Chiefs által 2004-ben draftolatlanként ryan-lilja-chiefs-offensive-line.jpgleigazolt Ryan Lilja még ugyanabban az évben a Colts-hoz került, ahol 6 évig volt részese a Saturday irányította támadófalnak, és közte a 2006-os bajnoki címnek. 2010-ben szerződött vissza a Chiefs-hez, ahol tavaly meg kellett tapasztalnia azt is, hogy milyen a liga legrosszabb csapatának tagja lenni. Érdekes, hogy a távozását követően a Colts zárt a legrosszabb mérleggel a ligában, a sors fintora azonban, hogy mégsem úszta meg az érzést.

A visszavonulók legfiatalabbika Johnny Knox elkapó, aki mindössze 26 évesen volt kénytelen a búcsú mellettjohnny-knox-13-nfl.jpg dönteni, 4 éves pályafutással a háta mögött. Első két évében a Bears legjobb elkapójává vált, emellett a speciális egységben is kiváló munkát végzett, újonc évében az átlag visszahordott yardok tekintetében második lett az NFL-ben. 2011-ben szedett össze egy nagyon komoly hátsérülést, amely miatt többet már nem tudott pályára lépni.

 

Knox-szal ellentétben Jason Hanson jóval szerencsésebb volt, ami a fizikai állapotát illeti. 42 éves koráig tudta vállalni a játékot,jason-hanson-t.jpg persze rúgóként sokkal kevésbé volt amortizációnak kitéve. Hanson nem kevesebb, mint 21 évig szolgálta a Lions-t, ami NFL rekord beállítás az egy csapatnál eltöltött idényeket tekintve. Az egy csapatnál lejátszott meccsek számában viszont egyedüli rekorder. Hanson-t a Lions 1992-ben draftolta, a rúgók között igen előkelőnek számító 2. körben. A korai választás be is igazolódott Detroitban, rendkívül megbizhatóan végezte a dolgát. 2003-ban például majdnem minden kísérletét mezőnygólra váltotta, mindössze egyet hagyott ki (22/23), és 2008-ban is 95%-át értékesítette próbálkozásainak, méghozzá úgy, hogy a rendkívül nehéz 50 yard fölötti hosszúságú kísérletekből 8-ból 8-at bevágott. A 90-es években kétszer Pro Bowlba választották, háromszor az év csapatának tagja lett. Elhagyta az NFL-t a liga történetének - az alapszakaszt figyelembe véve - nate-kaeding.jpgmásodik legpontosabb rúgója, Nate Kaeding is. 9 éves pályafutása alatt 86.2 %-kal teljesítette a mezőnygólókat (az első a colts-os Mike Vanderjagt, 1998-2006 között 86.4%-kal). Sőt 2012 decemberéig még az első helyet ő foglalta el (87%), de az ezt követően a Miami Dolphins-ban lejátszott pár meccse alatt visszaszorult a dobogón. Ennél a visszaesésénél is fájóbb a karrierjében, hogy a rájátszások során rendre megremegett a lába (8 meccsen csak 53%). 2009-ben például hiába lett az alapszakasz legpontosabb rúgója (91.4%), a rájátszás első meccsén kihagyta mind a három mezőnygólt, és ezzel a Chargers kiesett. A secondarychris-20harris.jpg visszavonulói között van a safety Chris Harris, aki 2006-ban Urlacher csapattársaként szerepelt a vesztes Super Bowl-on. A "Hitman" becenévvel ellátott Harris-t a liga egyik legkeményebb ütközőjeként rettegték 7 éves pályafutása alatt. A Carolina Panthers szurkolóinak bánatára gamble.jpgfelhagyott a profi futballal Chris Gamble is, a csapat történetének egyik legjobb cornerback-je. A Panthers a 2004-es draft első körében választotta ki Gamble-t, és innen is vonult vissza ezév tavaszán. A 9 év alatt a Párducok minden idők legtöbb interceptiont (27) és labdaelütését (94) jegyző játékosa lett. Végezetül még egy fiatal búcsúzó, azsteve-smith-giants.jpg elkapó Steve Smith (nem a még mindig aktív Panthers ikon), aki igen ígéretesen indította karrierjét, mivel a New York Giants játékosaként rögtön első évében tevékeny részese volt a bajnoki cím begyűjtésének. Majd produkált 1000 yard feletti szezont, a Giants rekordere lett az egy szezonban teljesített elkapások tekintetében, és a Pro Bowl-on is részt vett. A sorozatos sérülések miatt azonban 5 szezon után, 28 évesen a visszavonulás melett döntött.