Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ritka, mint a fehér holló

2013.03.23

Ezévben a bajnoki cím megnyerése után a csapat motorja, vezére Ray Lewis visszavonult, most pedig távozott a Hollók másik ásza, nagy öregje Ed Reed is.

A szerződés körülményeről ebben a cikkben: https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/cikkek/teams-interested.html

A 2002-es draft első körében választott klasszis eddig csak a Ravenst szolgálta. A két legenda közül ő csak egy bajnoki gyűrűvel büszkélkedhet, mivel a XXXV. Super Bowl-on 2000-ben még nem volt a csapat tagja. A játékosbőrze korai választását nagyon komolyan bizonyította. Méltatás képpen néhány egyéni cím a pályafutásából:

  • 9× Pro Bowl 
  • 8× All Pro 
  • AP NFL Defensive Player of the Year (év védőjátékosa, 2004)
  • AFC  Defensive Player of the Year (év védőjátékosa az AFC-ben, 2004)
  • 3× NFL interception leader (legtöbb interception szerzője, 2004, 2008, 2010)
  • NFL record most career interception return yards (NFL rekordot jelentő 1,541 yardot szerzett interception utáni visszahordásokból)
  • NFL record longest interception return (a leghosszabb interception utáni visszahordás rekordját tartja, 108 yard)
  • NFL record 9 career post-season interceptions - tied with 3 players (társbérletben három játékossal tartja a rájátszásban szerzett interception-ök rekordját 9-cel) 
  • NFL 2000s All-Decade Team (természetesen bekerült a 2000-es évek álomcsapatába, a teljes keret: https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/cikkek/a-ketezres-evek-alomcsapata.html)  

reed-trofeaval.jpgAz elismerésekből is látszik, hogy Reed egy igazi labdavadász védő, aki mindig jókor van, jó helyen. Kiválóan helyezkedik, nagyon jó ütemben előzi meg a támadót és húzza le a labdát a levegőből. A Ravensben ő volt a védelem hátsó alakzatának vezére, még így 35 évesen is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a San Francisco ellen 34-31-re megnyert idei Super Bowl-on szerezte meg 9. rájátszás beli interception-jét, és ahogy fent szerepel, ezzel rekordot állított be.

  

texplayoff-reed.jpgReed a Texans védelmében is erősítést fog jelenteni, hiszen egyelőre semmit sem koptak képességei. Az új igazolás a korábbi kezdő free safety, Glover Quin helyére érkezik, aki a Detroit Lions-hoz igazolt. Gary Kubiak a Texans edzője kiemelte, hogy Reed komoly győzelmi tapasztalatot fog hozni, ami nagyon fontos egy olyan fiatal csapatnál, mint a Texans. Ez elsősorban a rájátszásban kamatozhat, hiszen a Houston legutóbb már kiemelkedő teljesítményt nyújtott az alapszakaszban (12-4). A rájátszásban viszont eddig a második körnél tovább nem jutottak. 

Kubiak hangsúlyozta, hogy Reed az elmúlt tíz év egyik legegyenletesebben teljesítő védelmének a vezére volt, a legkiemelkedőbb "ballhawk" (labdaszerző) képességekkel. Alkalmas arra, hogy új cspatának öltözőjében is vezér legyen, ahol megtaníthatja a fiataloknak, hogyan kell győzni és nagy játékokat megcsinálni.

Úgy néz ki tehát, hogy az ezévi Super Bowl győzelemmel egy korszak lezáult Baltimore-ban. Kijelenthető ezzel, hogy a Ravens-nél mára a legenda ritka, mint a fehér holló...

ed20reed-lewis.jpg

Legendák egymás között (Ed Reed #20, Ray Lewis #52)