Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Youtube-ról a Lions-hoz

2013.06.01

Nemrég néztem meg a lenti, néhány perces videót a Youtube-on. Ezen egy fiatal srác amerikai futball labdával trükközik, illetve mutatja meg, hogy messziről is milyen pontosan talál a póznák közé vagy éppen mozgó célponthoz kézbesíti a bőrt.

A videó a "Kickalicious" címet viselte, a rugóművész pedig Rugland néven futott. Amikor eljutott oda a srác, hogy  az elrúgott labdáját egy másikkal kb. 30 méterről a levegőben eltalálta, akkor azt mondtam, hogy "tuti trükközik", meg persze "pont Rug land-nak hívják". Természetesen csak magyarul van külön jelentése, jelentősége egy rúgó trükköket bemutató videón pont "rúg land" névvel szerepelni.  Azt még a főszereplő sem sejthette, hogy magyarul még ütősebb ilyen névvel ez a performansz.

rugland.jpgEzek után tegnap a holtszezon értékelő cikkhez nézem a Detroit Lions játékoskeretét, és látom, hogy a rúgók között szerepel egy bizonyos Havard Rugland. Kiderült, hogy ő az a 28 éves, norvégiai születésű fiatalember, aki "Kickalicious"-ként bemutatta tudását a videómegosztón. Fény derült arra is, hogy azért nem ismeretlen már számára az NFL világa - bár soha korábban nem játszott amerikai futballt - tavaly decemberben már járt a New York Jets edzésén.

A Lions tehát ezév áprilisában 3 évre, 1.5 millió $-os bérért leszerződtette Rugland-ot, aki a veterán David Akers-szel (erről itt bővebben: https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/offseason/atigazolasi-hirek/friss-hus-5.---oroszlanok-esete-az-oreg-rokakkal.html) lehet harcban a 21 év után visszavonult Jason Hanson megüresedett helyéért a kicker poszton.

Michael Husted egykori kicker - aki Rugland-ot a Jets látogatás előtt edzette - szerint kivételes tehetség a srác, akinek szinte ágyú van a lába helyén. Már csak a technikáján kell csiszolnia, és az NFL egyik legerősebb rúgója válhat belőle. Husted leginkább az Oakland Raiders bombalábú rugójához, Sebastian Janikowski-hoz hasonlítja a képességeit.

A Youtube-on látott teljesítmény tehát igaznak bizonyult, de nem lehet tudni, hogy mindez elég-e ahhoz, hogy mondjuk a főcsoport döntő utolsó másodpercében hosszabbíításra mentsen egy meccset egy könnyű mezőnygóllal, ahogy például a rutinos Billy Cundiff-nak ez nem sikerült két éve.

Az esélyt mindenesetre megkapta Rugland, hogy akár hős is váljon belőle egyszer egy hasonló mezőnygól teljesítésével.