Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AFC South

2013.03.17

AFC

SOUTH

texans.jpgHouston Texans

 

- Érkezett:

P, Shane Lechler a Raiders-től (3 év, 5.5 millió $). Az NFL jelenlegi (és még az is lehet, hogy az eddigi) talán legjobb punter-ről és szerződtetésének körülményeiről itt írtam korábban: https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/cikkek/teams-interested.html.

S, Ed Reed a Ravens-től (3 év, 15 millió $). A legendás védőről most bővebben nem írok, a megemlékezes róla itt: https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/ritka--mint-a-feher-hollo.html.

- Távozott:

WR, Kevin Walter (cut) <> P, Donnie Jones az Eagles-hez <> CB, Alan Ball a Jaguarshoz <> RB, Justin Forsett a Jaguars-hoz <> DE/OLB, Connor Barwin az Eagles-hez <> TE/FB James Casey az Eagles-hez <> S, Glover Quin a Lions-hez.

A Texans eddig nem húzott sokat, de azok nagyot durrantak. Glover Quin északra költözött, de jött helyette Reed. A houstoni secondary egyik legjobbjának pótlására érkezett egy Hall of Fame várományos.....nem rossz. Még akkor sem, ha Reed már igencsak kifele megy a korból, mert a legutóbbi évi produkcióját  elnézve ebből semmi sem látszik. Jött mellé a liga legjobb puntere.... A távozókat nézve még megemlíthető, hogy Connor Barwin helyére nem ártana majd valakit húzni a drafton, de pótolható.

 Joe Mays

 colts.jpgIndianapolis Colts

 

- Érkezett:

OT, Gosder Cherilus a Lions-tól (5 év, 34 millió $). A 2008-as első körös jobb oldali tackle állandó tagja volt a detroiti támadó falnak, amely jól is muzsikált. A futójáték nem volt erőssége a Lions-nak, de Stafford sok yardos idényeket tudott összehozni a fal mögött. Az engedett sack-ek tekintetében jól teljesített a detroiti offense line, az utóbbi években a 4-5 helyen végzett az egy passzjátékra jutó sack-ek százalékában. Olvastam azonban olyan detroiti kritikákat is, amelyek nem voltak megelégedve Cherilus teljesítményével.

QB, Matt Hasselbeck a Titans-tól (2 év, 8 millió $). Kellett egy tapasztalt irányító Andrew Luck mögé, ha esetleg előfordul az a szerencsétlenség, hogy valakit be kell küldeni helyette. Hasselbeck pályafutásáról külön cikkben emlékeztem meg a nyitó oldalon, ezért itt bővebben már nem foglakozom vele.

OG, Donald Thomas a Patriots-tól (4 év, 14 millió $). Jó csere falember volt a Pats-ben, az utóbbi idényben minden meccsen pályára is lépett.
 
S, LaRon Landry a Jets-től (4 év, 24 millió $, 14m garantált). Nem kevesebb, mint az 1 kör 6. helyén kelt el a 2007-es drafton. Kapott is egy zsíros szerződést 5 évre 41.5 millió $-ral, és azonnal a Redskins kezdőjében találta magát strong safety pozícióban. Ez kellő motiváció is volt számára, mivel rögtön az első évében beválasztották az év újonc csapatába. A következő két évét free safety-ként játszotta végig. A 2010-ben ismét a régi posztjára került vissza és olyan kirobbanó formában játszott, hogy ha a szezon felét nem kell kihagynia sérülés miatt, akkor sokak szerint akár az év védője címet is megkapta volna. A következő év fele szintén felépüléssel telt el, és a Washington nem is kockáztatta meg az újra szerződtetését. Egy évre a Jets-hez került, ahol bomba formában játszott, karriercsúcsot jelentő 100 szerelést jegyzett, 2 interception és 4 kierőszakolt fumble mellett.
 
DE/DT, Ricky Jean-Francois a 49ers-től (4 év, 22 millió $). A 2009-es draft végén kelt el, és nem is játszott sokat korábbi csapatában, a 49ers-ben. Habár az utóbbi három évben minden meccsen pályára lépett, de csak a defensive play-ek 27%-ban volt fenn a pályán. Ennek ellenére nagy volt az érdeklődés iránta a piacon (és elég nagy szerződést is kapott), valószínűleg azért, mert ő volt az egyetlen olyan szabadügynök, aki a védőfal bármelyik posztján el tud játszani.
 
NT, Aubrayo Franklin a Chargers-től. A veterán falember 4 csapatban is megfordult 11 éves pályafutása során. Állandó kezdő szerepkört a 2007-2010-ig tartó friscoi korszakából tud felmutatni, de ebben az időszakban éppen nem volt túl acélos a 49ers. Franklin-nel tovább mélyítheti a védőfalat a Colts, és segítheti a tavaly draftolt, fiatal DT, Josh Capman-t.
 
P, Pat McAfee (franchise tag). A fiatal punter (26) a legutóbbi szezonban karrierje legjobbját produkálta 47.9 yard-dal punt-onként, ami kiváló. Ő volt az újjá épülő csapat egyik nagy értéke tavaly, és az egyik légnépszerűbb tagja. 
 
CB, Darius Butler újraigazolva (2 év, 4 millió $). Butlert a Patriots választotta ki igen korán (2. kör elején) a 2009-es drafton, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Kezdőként nem tudta kiharcolni a helyét, kiegészítő emberként lépett pályára általában. Egy évet lehúzott Carolina-ban, majd tavaly került a Colts-hoz, de itt sem számít alapembernek.
 
WR, Darrius Heyward-Bey a Raiders-től 1 évre 2.5 millió $-ért. (https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/cikkek/friss-hus-4.---egy-eves-kiruccanasok.html)
 
- Távozott:
 
CB, Jerraud Powers a Cardinals-hoz <> QB, Drew Stanton szintén a Cardinals-hoz <> WR, Donnie Avery a Chiefs-hez <> S, Tom Zbikowski (cut) <> G, Seth Olsen a Vikings-hez.
 
Tavaly elkezdte az újjáépítést a Colts, amely még bőven eltart egy ideig. A legutóbbi rájátszásba jutás már jó jel, mégha szerintem erőn felüli is volt. A legfontosabb láncszem a franchise QB már megvan "Szerencsés András" személyében. Most hoztak neki egy kis erősítést a védelme érdekében az előtte játszó támadófalba. De lehet, hogy szó szerint ez csak egy kis erősítés. Ennyi pénzért Cherilus-ra én kíváncsi leszek, hosszú távra terveznek vele. Detroitban nem mindenki volt elájulva tőle. Thomas megfelelő lesz a guard poszt mélyítésére. Landry-val szerintem hibátlan üzletet csinált a Colts, kirobbanó formában volt legutóbb, és a korábbi pénzéhez képest fele annyiért jött (csak a garantált összeget tartom egy kicsit soknak). A védelem további erőssítésére érkezett játékosok nem számottevőek, ellenben Jean-Francois szerződése túl vaskos. Pat McAfee megtartása jó húzás volt. Donnie Avery helyett próbaképpen hozták új célpontnak Heyward-Bey-t, ami ennyit megér.
A lehetőségeihez képest (13 millió $ helye volt a fizetési sapka alatt erre az évre) azt lehet mondani, hogy a Colts nem hozott nagy neveket (Landry-t kivéve), viszont a kicsiket túl nagy áron. Egyértelmű, hogy Landry igazolása kiemelkedik az érkezők között, a távozók között nincs nagy név.
 

jags.jpgJacksonville Jaguars

 

- Érkezett:

WR, Jordan Shipley újraigazolva. 3 éves pályafutását 3 csapatban töltötte, sokadik elkapóként. Túl van már egy súlyos térdsérülésen is, amely miatt kihagyta szinte az egész 2011-es szezont. Tavaly mindössze 244 yardot hozott öszze elkapásból.

C, Brad Meester-t újraigazolta a klub, hogy megmaradjon az állandóság a center poszton, ami 2000 óta tart. Meester kisebb kihagyásokkal 13 éve kezdő centere a Jaguároknak.

DT, Roy Miller a Buccaneers-től 2 évre. A védekező-falember egy évvel a draftolása után 2010-ben már mind a 16 alapszakasz meccsen kezdőként lépett pályára Tampában, jó statisztikákat produkálva. Az év során néha még fullback-ként is szerephez jutott. 2011-ben többféle sérüléssel is bajlódott, és elvesztette kezdő pozicióját.

CB, Alan Ball a Texans-tól. 5 évet Dallasban, egyet Houstonban játszott. A 7. körös választásához mérten nem sokat mutatott eddig pályafutása során, kezdő igen ritkán volt. Kivételes éve volt a 2010-es, amikor minden meccsen kezdett.

RB, Justin Forsett a Texans-tól. 6 éve van az NFL-ben a futóként és visszahordóként is alkalmazott Forsett. Az utóbbi években valamennyi alapszakasz meccsen játszott, de kezdő csak 7-szer volt pályafutása során, ennek megfelelően teljesítménye nem kiemelkedő. Meglepően jó viszont a futásonként megtett yard átlaga, ami 5 yard cipelésenként.

OLB, Geno Hayes a Bears-től (2 év, 1.95 millió $), ahol nem sok sót evett meg. Eddig észrevétlen volt a karrierje, bár kezdő jó néhányszor volt Tampában. 

További érkező: WR, Mohamed Massaqui

- Távozott:

WR, Laurent Robinson (cut) <> S, Dawan Landry (cut) <> OT, Guy Whimper (cut) <> CB, Derek Cox a Chargers-hez <> DT, Terrance Knighton a Broncos-hoz <> CB, Aaron Ross a Giants-hez <> CB, Brandon King (waiver)

Évek óta nagyon gyenge a Jaguars, amit az idei piaci mozgás sem fog megoldani. A távozók nagyjából ugyanolyan gyengék, mint az érkezők. Talán Derek Cox elvesztése lehet fájó, aki nem teljesített rosszul a secondary-ben. Tulajdonképpen eddig csak csere emberek jöttek (vagy legalábbis komolyabb csapatokban biztos nem férnének be a kezdőbe), Roy Miller-ben érzek esetleg korrekt szerepet. A Jaguars ismét előlről választhat a drafton, nagyon értékes pick-jeik vannak (1. kör 2 választás, 2. kör 1., 3. kör 2., 4. kör 1. és a hátsó körökben is korán választ), ami bizakodásra adhat okot. Viszont a gyenge szereplés miatt ez korábban is így volt, és mégsem történik semmi évek óta.

 

titans.jpgTennesse Titans

 

- Érkezett:

Ryan Fitzpatrick, QB a Bills-től.  A Titans két éves megállpaodásban egyezett meg az irányítóval, miután a korábbi veterán csereirányítót Matt Hasselbeck-et elküldték. Fitzpatrick így a másodéves Jake Locker mögé kerül backup-nak, és bizonyíthatja, hogy nem véletlenül kapott nagy pénzt anno a Bills-nél. Ezt az eddig látottak alapján mondjuk nehéz lesz bizonyítania. Karrierje során az irányító mutatója a gyenge sávban mozgott 70-80 környékén, egyetlen évben passzolt közel 4000 yardot, ekkor viszont dobott 23 interception-t.

Andy Levitre, OG szintén a Bills-től (6 év, 46,8 millió $). Levitre a 2009-es draft 2. körében kelt el, és még ugyanebben az évben bekerült az év újonc csapatába. Pályafutása során 64 meccsen játszott, mindig kezdőként.

Delanie Walker, TE, a 49-esektől 4 év, 17.5 millió $-ért. A 2006-os draft-on hátsó körös választott 7 évet lehúzott San Francisco-ban, viszonylag észrevétlenül. Sokoldalú játékos, sokféle, a tight end-től szokatlan szerepkörben is feltűnt. Játszott többféle elkapó szerepet, fullback-et, bevetették visszahordóként, és a speciális egységben egyéb posztokon.

RB, Shonn Greene a Jets-től (3 év, 10 millió $). Greene 4 éve van a ligában, ezalatt majdnem 3500 yardot termelt, ami azért nem elit kategória. Első két évében általában csereként lépett pályára Leon Washington, illetve Thomas Jones mögött, majd a "levezető" LaDainian Tomlinson mögött volt backup. Tomlinson utolsó évében kapta meg a kezdő szerepkört, így az utóbbi két évben már 1000 yard fölé tudott menni szezononként.

K, Rob Bironas, újraigazolta a Titans, 2 évre 6,7 millió $-ért. A veterán rugó 2001-ben nem kelt el draft-on, így 2005-ig a kanadai ligában futbalozott.  2005-ben igazolta le a Titans. Ahhoz képpest, hogy nehezen indult karrierje szép számokat, és elismeréseket tud felmutatni. 2007-ben bekerült az év válogatottjába, és a Pro Bowl keretbe is. Tart néhány rekordot is a ligában, így pl. az egy meccsen rúgó által szerzett legtöbb pont (26), és társbérletben az egy félidőben szerzett mezőnygólók száma (5). Megbízható rúgó, átlagban 85%-kal vágja be a kísérleteit. A csúcson talán már túl van, 2010-2011-es években 90% fölött volt az átlaga, a múlt szezonban csak 80%. Erős lába van, amit bizonyít a hosszú kísérletek igen jó százalékú teljesítése, és a karriercsúcsát jelentő 60 yardos mezőnygólja.

SS, Bernard Pollard a Ravens-től egy évreA betonkemény ütköző (erről a Patriots játékosai tudnának a legtöbbet mesélni, miután Brady-t, Welker-t, Gronkowski-t is sérülést érően vitte földre korábban, az idei AFC döntőben pedig Ridley-t ütötte ki egy fumble-ért) rutinos védőt azért igazolta a Titans, hogy megerősítse halovány védelmét (a legtöbb pontot kapták tavaly).

- Távozott:

QB, Matt Hasselbeck (cut) a Colts-hoz <> S, Jordan Babineaux (cut) <> G, Steve Hutchinson (visszavonult) <> TE, Jared Cook a Rams-hez.

Összességében eddig nem rossz a Titans boltolása. Komoly távozó nem volt, akit ne pótoltak volna megfelelően. Hutchinson az elmúlt évtized egyik legjobb guard-ja, aki már kiöregedőben volt. Csúcsformáját a kétezres évekre időzítette, amelynek álomcsapatába be is került (https://helmet-to-helmet.eoldal.hu/cikkek/cikkek/a-ketezres-evek-alomcsapata.html). Az ő pótlására jó választásnak tűnik Levitre, aki fiatal és minőségi játékos, bár szerintem túl sokba van ez a Titans-nek. Hosszú távra erőssége lehet a támadófalnak. A csere QB minősége tulajdonképpen változatlan maradt, Fitzpatrick szerződésének összegétől nagyban függ az üzlet megítélése. Walker hasznos lehet sokoldalúságával. Shonn Greene jól kiegészítheti, tehermentesítheti Chris Johnson-t, ez így nem rossz tandem. Bironas megtartása szerintem jó húzás, ahogy írtam megbízhatósága nagyon fontos a Titans-nek, de lassan gondolkodni kell az utódján. Pollard keménysége pedig nagyon kell a védelembe, bár az egy éves szerződés alapján kísérletezésnek tűnik, amit nem értek mert jó évet zárt legutóbb, és korosnak sem mondható (7 éve van az NFL-ben).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.