Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erősorrend 11 forduló után

2013.11.20

Legutóbb a 7. forduló után jelentkeztem az erősorrendel. Azóta lejátszott minden csapat legalább 3 meccset, ezért a mostani sorrendnél nem csak az utolsó meccs alapján rangsorolok, hanem inkább az összképet veszem alapul. Ezért lehet az, hogy például a Lions kikapott legutóbb a Steelers-től, de mégis előzi az Eagles-t, aki pedig nyert hétvégén.

Power Ranking

 
1. (2) broncos-eredmenyhez.jpg 9-1
 
Nincs miről beszélni tovább. A Broncos megnyerte azt a rangadót, amelyre azt mondtam, hogy valódi bizonyték lesz. Egy igazán jó védelem ellen bizonyított a támadósor, így most már elhiszem, hogy ők a legjobbak. A sack-mester Hali-Houston páros ellen - szó szerint - tökéletesen védte meg a támadófal Manning-et, és innentől a 3-4 hasonlóan kiváló képességű célponttal, egy kis futójáték fűszerezéssel végzetes keveréket alkot a támadósor. Ami még elsőhelyet ér, hogy - igaz nekik volt a könnyebb dolguk - a védelem is fel tudott nőni a feladathoz, és a pontátlaga alatt tudta tartani a Chiefs-t.
 
 
2. (6) saints-eredmenyhez-2.jpg 8-2
 
Hétről hétre bizonyít a Saints a labda mindkét oldalán. Tulajdonképpen csak egy kisiklás volt ebben az évben, a Jets elleni szoros zakó (a Patriots ellen ki lehet kapni, ráadásul azt inkább a Pats csinálta meg az utolsó másodpercben). A legutóbbi két meccsen a Cowboys-t legyalulták, a 49ers ellen pedig ismét Drew Brees zsenialitása (utolsó drive-ja) hozta meg a győzelmet. A védelem a 4., a támadósor a 2. legjobb.
  
 
3. (1) seahawks-eredmenyhez.jpg 9-1
 
A legutóbbi Power Ranking óta "rendkívül veretes" ellenfelekkel csapott össze a Seahawks. Szerintem ennyire könnyű sorsolása nem is volt az utóbbi hetekben más csapatnak. A Rams (4-6), a Buccaneers (2-8), a Falcons (2-8, sajnos most már egyértelműen a könnyű kategória), Vikings (2-8) ellen ugyan hibátlan a mérleg, de nem volt elég meggyőző az első helyhez. A St. Louis ellen csak 14 szerzett pont, a Tampa ellen csak 3 pontos győzelem a hosszabbításban, 21 pontos hátrányból.
  
 
4. (4) chiefs-eredmenyhez.jpg 9-1
 
Már nem veretlen a Chiefs. A szezon első igazán nehéz meccsén 0 sack-et jegyzett az a védelem, amely eddig ligaelső (majdnem 4-es meccsenkénti átlaggal) volt ebben a kategóriában. Nem is tudták megállítani Manning-et. Ez így nem hangzik jól. Két hét múlva újra Broncos. Lehet javítani.
 
 
5. (-) panthers-eredmenyhez.jpg 7-3
 
Számolni kell a Panthers-szel! 6 meccset nyertek zsinórban, két nagy durranással a végén. Rangadón győztek az utóbbi két fordulóban a 49ers és a Patriots ellen is. Jelenleg a legjobb formában lévő védelemet teszik fel a pályára, amely a legkevesebb pontot kapja meccsenként (13.5). Nagy esélyük van a rájátsz, két kemény meccsük van még a Saints ellen, amely akár a csoportelsőségről is dönthet. A többi ellenfél (Dolphins, Buccaneers, Jets, Falcons) nem okozhat gondot ennek a védelemnek.
 
 
6. (7) pats-eredmenyhez-fb.jpg 7-3
 
Első helyen lenne a Patriots, ha ebben az évben egyszerre lett volna egészséges a támadósor és a védelem is. Brady-éket az év elején tizedelte meg a sérülés, a szezon második felére pedig a védelemből estek ki kulcsemberek. Fordult tehát a helyzet, ősszel a védelem tartotta meccsben a csapatot, most a támadósor, amelytől most már tartani kell. Két hete a Steelers-nek 55 pontot szórt, legutóbb pedig a jelenlegi legjobb védelemnek carolina-ban adta fel a leckét. A Panthers ellen utolsó sanszként egy perc alatt mentek végig a pályán, és a legutolsó dobáson múlott a győzelem. A hétvégén megszakadt egy olyan sorozat, amely szintén azt bizonyítja, hogy a védelem visszaesőben. Egymást követő 36 meccsen mindig volt szerzett labdája a Patriots-nak, talán nem véletlenül most ért véget ez a sorozat.
 
  
7. (3) 49ers-eredmenyhez.jpg 6-4
  
Sokáig hittem a 49ers feltámadásában, és tartottam őket a dobogón a botladozás ellenére. De nem tudtak bizonyítani, így elfogyott a türelem. Az  eddigi 10 meccs alatt lejátszott 5 rangadóból mindössze a Packers elleni elsőt tudták megnyerni. Közvetlenül aztán buktak a Seahawks és a Colts, a legutóbbi két fordulóban pedig a Panthers és a Saints ellen. Az látszik, hogy az elit védelmek ellen szenvednek, főleg, hogy passzjátékban ligautolsók. Egyedül a futójáték tartja életben a támadásokat, amely jelenleg az ötödik legjobb. A védelem ami még mindig jó, ami bizakodásra adhat okot a rájátszásra nézve. Nyomásból kellene még több az ellenfél irányítójára. Tovább rontotta a 49ers helyzetét, hogy a csoportelsőségre már nem tartom esélyesnek őket a Seahawks ellenében, így marad az 5. kiemelés a rájátszásban.
  
 
8. (7) colts-eredmenyhez.jpg 7-3
 
A Colts-nál is van több fontos hiányzó, így érthetőbb, hogy nem olyan sima a pálya. Például a Rams elleni múlt heti nagyon sima zakó nem volt bekalkulálva. Ennek egyik oka, hogy a legjobb elkapót, Reggie Wayne-t hol sikerül pótolni, hol nem. Most sikerült. Plusz az irányító, Andrew Luck is hozta a tőle elvárhatót, beleértve a bátor futásokat is. Elég kényelmes helyzetben van a Colts, nagyon gyengék a vetélytársak a csoportban. Éppen a legyőzetett Titans az "üldöző" 4-6-os mérleggel.
 
 
9. (8) bengals-eredmenyhez.jpg 7-4
 
Két váratlan vereség után nyert ismét a Bengals. A Browns elleni győzelmet inkább a vendégek hibáinak és a védelmüknek köszönhették. Az irányító, Andy Dalton bűn rosszul játszott az utóbbi három meccsen. Azt pedig mindenki vágja, hogy ő szokott lenni a leggyengébb láncszem a rájátszásban. Ettől függetlenül a Bengals-t tartom a legjobbnak a csoportban (egyedüli pozitív mérlegű), így a playoff meglesz.
 
 
10. (12) lions-eredmenyhez.jpg 6-4
 
Kétarcú a Lions. A támadósor top5, a védelem viszont a mezőny utolsó harmadába tartozik. Meg tudnak nyerni fontos meccseket, de váratlan vereségeket is tudnak szenvedni. Az elkapó, Calvin Johnson (aki idén ismét a liga legjobbja lehet) csúcsformában van meccsek óta, de ez még nem garancia a sikerre. Egyrészt sok a labdaeladás, másrészt a futó, Reggie Bush jó játéka is kell a győzelemhez (a vereségek alkalmával Bush nem tudott 100 yard környékére kerülni). Szerencséjük, hogy a többi csapat sem tud egyenletesen teljesíteni a csoportban, meghogy Rodgers nélkül áll fel hetek óta a Packers. Még vezetik a csoportjukat, köszönhetően leginkább annak, hogy a jelenleg második Bears-t kétszer verték.
 
 
11. (11) bears-eredmenyhez.jpg 6-4
 
Továbbra is kiszámíthatalan a Bears, 50% körüli mérleggel, tipikus középcsapat. Lenne. De mivel kevés a kiemelkedő csapat, és sok a körbeverés, ezért eléggé egyben van a mezőny, így a Bears a jobbak közé sorolható. A pozitív mérleg, meg az tartja őket a legjobb 12-ben, hogy a hétvégén azért csak megverték a Ravens-t.
 
 
12. (-) eagles-eredmenyhez.jpg 6-5
 
Rendeződni látszik az irányító kérdés Philadelphiában, ami meghozza a sikereket is. Nick Foles a 9. héten stabilan megkapta a karmesteri pálcát, és azóta nyerésben vannak, amit a QB jó játéka is megalapoz. Szóval feljövőben az Eagles, és most éppen ők vezetik az erősorrendből lekerülő Cowboys előtt a csoportjukat. Ennek a felemelkedésnek köszönhetően felkerült a listára az Eagles, de csak óvatosan, mert komoly ellenfél ellen még nem mutatta meg magát az újjászületett csapat.
 
 
Az üldözőboly:
Cowboys (5-5), Packers (5-5), Cardinals (6-4), Jets (5-5), Dolphins (5-5) 
 
 
1/1 várományos, azaz a bajnokság leggyengébb csapata
A Jacksonville Jaguars változatlanul a leggyengébb mérleggel rendelkezik (1-9), de legalább két hete megszerezték a "becsületgólt", váratlanul a Titans ellen. A leggyengébb támadósort és az egyik legrosszabb védelmet teszik fel a pályára hétről hétre. Ráadásul az elsőszámú elkapójuk, Justin Blackmon eltíltás miatt idén már nem játszik. A sorsolásuk nagyon gyenge, mindössze 1 pozitív mérlegű csapattal találkoznak a további meccseken, de így sem látok nagy esélyt újabb győzelemre.