Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi történt a 3. héten

2013.09.24

 

A rangadók történései

Andy Reid győzelemre vitte új csapatát régi csapata ellen, azaz a Kansas City Chiefs (3-0) idegenben végig vezetve legyőzte a Philadelphia Eagles-t (1-2). A mérkőzésről leginkább három dolog jut eszembe: sack, labdavesztés, futójáték. Mindez számokban megfogalmazva azt jelenti, hogy az Eagles védelme 5 sack-et helyezett el Alex Smith testén, a Chiefs védői azonban még kevésbé kímélték Michael Vick-et 6 sack-kel (Justin Houston egymaga 4.5!!!). Már ebből is látszik, hogy a kansas-i védelem továbbra is remekel (vezetik a sack-ek terén a ligát), de ami mégfontosabb volt a meccs alakulása szempontjából az az 5 labdaszerés, amit bemutattak. Emellé jegyzem meg, hogy a Chiefs támadói - főként Alex Smith - továbbra is kiválóan vigyáznak a labdára, egyszer sem ajándékozták azt az ellenfélnek. Ez tulajdonképpen el is döntötte a meccset. A harmadik dolog, ami még jellemző volt a mérkőzésre az a sok futás. Az Eagles oldalán a futó, LeSean McCoy továbbra is 100 yard fölött átlagol, és természetesen Vick is betett most majdnem 100-at. A másik félnél - ahogy várható volt - RB, Jamaal Charles-nak jutott a főszerep.

Végül is az történt amit vártunk. A meccs az Eagles offense és a Chiefs defense között dőlt el. Egyértelműen a Chiefs védelem dominált, most az Eagles támadósor is lesűllyedt a védelem szintjére. A Chiefs offense pedig a szokásosnál is több futójáték hívásával, és a megszokottnál hatékonyabb passzjátékkal felőrölte az amúgy is gyenge lábakon álló Eagles defense-t.

A Baltimore Ravens (2-1) meglepetésre sima, kiütéses győzelmet aratott a Houston Texans (2-1) ellen. A vendégek vesztét a második negyedben dobott pick six (interception, amellyel rögtön visszafutnak TD-re) és Tandon doss 82 yardos punt utáni visszahordott TD-je okozta, amellyel elhúztak a hazaiak. A Ravens védelem kitűnően leszedte a Texans ászait, a támadósor pedig sok futást és hatékony passzjátékot mutatott be. A Texans rengeteg büntetést szedett össze, ami szintén a nagy zakóhoz vezetett.

A Cincinnati Bengals (2-1) egy őrült meccsen, nagy csatában, otthon legyűrte a Green Bay Packers-t (1-2). Annak ellenére történt ez így, hogy sok pontos meccs kerekedett ki, ami elvileg a Packers-nek kedvezett inkább. A labdavesztések határozták meg leginkább az eredmény alakulását, amelyekből volt bőven mindkét oldalon (4-4). Végül a Packers utolsó fumble-je bizonyult döntőnek a mérkőzés vége előtt négy perccel, amikor 4&inches szituációban az addig kitűnően játszó újonc, Jonathan Franklin vesztett labdát, amelyet a Bengals CB, Terrence Newman vitt vissza 6 pontért. Így hiába volt tulajdonképpen minden mutatóban jobb a Packers, a legrosszabbkor vesztett labdákat. Az első számú futó Eddie Lacy hiányában is kiválóan működött a Packers futójátéka, a korábbi évekkel ellentétben idén most már rendszeresen. Most a harmadik számú RB, az említett Franklin tett föl 104 yardot és 1 TD-t a táblára. A másik oldalon pedig talán kisebb meglepetésre a passzjáték is nagyon hatékony volt, valamint a vörös zónában halálosak voltak (3 akcióból, 3 TD).

Gondolkodtam, hogy a Pittsburgh Steelers (0-3) - Chicago Bears (3-0) meccset a rangadók közé soroljam-e, tekintve hogy a jelenlegi erőviszonyok alapján a sima vendég siker nem meglepetés. Végül úgy döntöttem, hogy ideteszem, mert a szezon előtt ez a meccs mindenképpen rangadónak számított volna. A Steelers az újabb vereséggel 1986-ig repült vissza, amikor utoljára fordult elő, hogy ilyen rosszul kezdett. Ezen a meccsen legalább az eddig katasztrófális támadóegység is mutatott valamit, és az első két heti 9,10 pont után, most 23-at tett föl a táblára. Most azonban az eladott labdák okozták a Steelers vesztét, amelyekkel kétszer tudott elhúzni a Bears: a meccs legelején és a legvégén. A futójáték változatlanul nincs Pittsburghben, a passzolás viszont jól működött. Roethlisberger 406 yardot és 2 TD-t passzolt, Antonio Brown pedig 196 yardot és két szenzációs TD-t kapott el. A Bears-nél a védelem labdákat szerzett, a futás pedig jól ment Matt Forte vezetésével, így Jay Cutler-nek passzolásban nem kellett sokat  vállalnia.

 

A hét vesztesei

A New York Giants (0-3) Tom Coughlin tíz éves vezetőedzői regnálása alatt legnagyobb arányú vereségét szenvedte el a Carolina Panthers (1-2) vendégeként. A Panthers védelme szó szerint lenullázta a Giants támadóegységét, de legfőképpen a támadófalat küldte padlóra. Eli Manning 7-szer került a földre a labdával együtt (sack), és ilyen nyomás alatt mindössze 50%-kal tudott passzolni. A célpontjai mintha a pályán se lettek volna (Victor Cruz 25 yard), a futástól pedig egyébként sem lehetett sokat várni. Mindössze 150 megtett yard egész meccsen, az ellenfél 402 yardjával szemben. A forduló előtt a legtöbb passzolt yarddal (771) rendelkező csapat ezen a meccsen írd és mond 90 yardot hozott össze a levegőben. A Panthers oldalán pedig minden összejött. Sok futás, sok yardért, hosszú passzok, 5 TD, köztük egy 47 yardos, és nagyon nagy hatékonyság.

A Washington Redskins (0-3) szintén nyeretlen eddig a szezonban miután a Detroit Lions-t (2-1) sem tudta megverni hazai pályán. Robert Griffin III. továbbra sem tudja hozni tavalyi formáját, így pedig nincs győzelem. Most egy korábbi önmagára emlékeztető futása végén vesztett labdát egyenlő állásnál az utolsó negyedben, és innentől már nem tudott egyenlíteni a Redskins. Egyébként nem a védelmekről szólt a meccs, mindkét támadóegység jól tudott haladni, és végül 400 yard fölött zártak. Mindkét irányító sokat passzolt, a Detroit-nál Nate Burleson és Calvin Johnson is 100 elkapott yard fölött zárt.

Az Atlanta Falcons (1-2) másodszor szenvedett vereséget ebben a szezonban, most a Miami Dolphinstól (3-0). Ez a vereség pedig vállalhatatlan egy döntőbe vágyó csapattól, annál is inkább, mert a csoportrivális New Orleans Saints eddig hibátlan. A Miami Dolphins viszont nagy meglepetésre eddig rájátszásra esélyesként játszik. Abszolút rámcáfolt a Falcons támadófala, kitűnően megvédték Matt Ryan-t, így tudott haladni gond nélkül az Atlanta. Volt válaszuk az első számú futójuk, Steven Jakson kiesésére is, Julio Jones pedig ismét 100 elkapott yard fölé jutott.  A Falcons mezőnybeli fölénye ellenére az utolsó másodpercegig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy az atlantai tudomány a vörös zónában megállt, a Miami támadóegység viszont 100%-osan kihasználta a pontszerzési lehetőségeit. Ezek között volt 40 másodperccel a vége előtt Ryan Tannehill TD passza a TE, Dion Sims-nek, amely a győzelmet jelentette.

A San Francisco 49ers (1-2) nagyon elvesztette a fonalat az első heti jó kezdés után. A héten hazai pályán az Indianapolis Colts-tól (2-1) szenvedett vereséget ismét csak nagyon gyenge támadójátékkal, és kevés pontot szerezve. Az irányító, Colin Kaepernick nem találja a visszautat a múlt heti gyenge játékból, a lehetőségekhez képest nagyon keveset fut a 49ers, a passzjáték pedig nem működik. A védelem sem tudja elit formáját hozni. Most sem tudták megfelelő nyomás alá helyezni az irányítót, Andrew Luck-ot, aki ellen ez nagy hiba. Ráadásul nagyon jó futójáték kezd kialakulni Indianapolisban, amely újabb lehetőséget nyitott Luck-nak. Elég annyit írni, hogy több yardot szerzett a Colts futással mint passzal, és valamennyi TD a földön született. Kijelenthetjük, hogy a 49ers gödörbe került. Nem a tudásának megfelelően játszik a 49ers, sérülések is vannak, plusz a legjobb passrusher, Aldon Smith elvonókúrára készül az ittas vezetése után. Rendet kell tenni a fejekben, mert elúszhat a rájátszás.

 

Papírforma eredmények

A New England Patriots (3-0) utoljára 2004-ben és 2007-ben nyitott 3-0-val, ekkor mindkétszer döntőbe jutott. Most a Tampa Bay Buccaneers (0-3) legyőzésével állította be ezt a mutatót. Sokkal jobb volt már az összhang Tom Brady és elkapói között, a draftolatlan újonc, Kenbrell Thompkins 2 TD-t is szerzett. Láthatóan többször kereste újoncait Brady, a rutinos Julian Edelman-nak jóval kevesebbet kellett vállalnia. Hozzá kell tenni, hogy azért az előző évektől eltérően változatlanul sok futójátékot hív a Patriots, ami azért jelzi, hogy ez a passzjáték földi támogatásra szorul.  A red zone-ban még mindig nagyon halványak a Hazafiak, így nem szórják a pontokat. A védelem azonban ismét kevés ponton tudta tartani az ellenfelet, így ez a támadójáték változatlanul elég. A Buccaneers a meccs elején nem tudta pontokra váltani lehetőségeit, ami végül megbosszulta magát.

A New Orleans Saints (3-0) otthon simán verte az Arizona Cardinals-t (1-2). Drew Brees 342 yard 3 TD, 1 INT, a kedvenc célpontja TE, Jimmy Graham pedig 179 yard, 2 TD. Graham egyelőre őrületes formában van, meccsenkénti 120 yardos átlagot hoz, amivel könnyedén megdöntheti Rob Gronkowski rekordját (1321 yard) a tight endek között. A vendég irányító, Carson Palmer borzasztó gyenge volt, vele együtt pedig a passzjáték is.

A Seattle Seahawks (3-0) gond nélkül ütötte a liga leggyengébb csapatát, a Jacksonville Jaguars-t (0-3). Seahawks természetesen mindenben felülmúlta a Jaguars-t. Russel Wilson 4 TD passzt adott, majd a sérülése miatt beszálló Tarvaris Jackson is 4 perc alatt dobott 129 yardot és egy TD-t. A Jaguars-ból egyedül az elkapó Cecil Shorts emelhető ki 143 elkapott yardja miatt.

A Dallas Cowboys (2-1) nagy különbséggel múlta felül a St. Louis Rams-t (1-2). A hazai irányító, Tony Romo ihletett formában játszott. Passzainak háromnegyede célba ért, amelyekből 3 TD-t jelentett. DeMarco Murray futott 179 yardot és 1 TD-t, a dallasi védelem pedig elsőpőrte a vendég támadóegységet úgy, hogy Sam Bradford-ot darabokra szedte (6 sack).

A Denver Broncos (3-0) nagyon könnyedén lépett túl az Oakland Raiders-en (1-2). A támadójáték hatékonysága elképesztően jó volt minden elemében. Ennek alapja természetesen Peyton Manning játéka volt, aki 37 passzából 32-t kézbesített, és 3 TD-t csinált meg. Ilyen támadópotenciál mellett a két labdavesztés is belefért.