Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi figyeljünk a 4. héten - második rész

2013.09.28

Érdekes hétnek nézünk ismét csak elébe. Lesz olyan meccs a héten, amit kihagyhatatlanként ajánlottam a szezon előtt. Sorsdöntő meccsek várnak a Giants, Redskins, Steelers trióra, akik 3-0-val indították a szezont. Eddig a történelem során 3 csapatnak (Chargers 1992, Lions 1995, Bills 1998) sikerült innen rájátszásba jutnia. Jönnek rangadók is természetesen a Seahawks, a Texans, a Saints, és a Dolphins főszereplésével. Mivel már a 4. héten járunk, így lesznek szabadnapos csapatok is a Panthers és a Packers személyében. A csütörtöki összecsapás előzetese után, nézzük a többi mérkőzést!

 

Monday Night FootballNew Orleans Saints (3-0) - Miami Dolphins (3-0) (Kedd 2.30,14.30 Sport1, 21.00 Sport2)

A Saints és a Dolphins találkozóján meglepetésre két veretlen csapat találkozik. A Saints a Falcons legyőzésével gyűjtött váratlan skalpot, a Dolphins még ennél is nagyobb bravúrokat mutatott be, szintén a Falcons ütésével és a Colts legyűrésével. A hazai csapat esetében a - tavaly ligautolsó - védelem jó szereplése kellemes meglepetés, mindössze 12.7 pontot kapnak meccsenként. A vendégeknél pedig a támadósor teljesít jobban a vártnál, amellett, hogy talán a védelemtől sem vártunk ennyire kevés bekapott pontot (17.7). Mindkét csapat előszeretettel passzol, nagyjából azonos hatékonysággal. Viszont a futójátékuk nem számottevő. Érdekes, hogy mindkettőjük védelme jobb a passzjáték ellen, ezért elképzelhető, hogy az fog dönteni, melyikük tudja jobban feljavítani a földön a támadásait. A Dolphins oldalán az irányító Ryan Tannehill megbízható, hatékony játékát kell kiemelni, a Saints-nél pedig a TE, Jimmy Graham elkapott yardjait, és RB, Darren Sproles sokoldalúságát.

  

Denver Broncos (3-0) - Philadelphia Eagles (1-2) (Vasárnap 22.15 Sport2, Hétfő 12.30 Sport1, 22.00 Sport2)

Ezen a meccsen a két legtöbb támadó yardot szerző csapat ugrik egymásnak. Nagy különbség van azonban, több dologban is. Egyrészt a Broncos-nál a kitermelt yard mennyiség rengeteg ponttal is párosul (42.3 meccsenként), míg a Eagles a megtett yardokból jóval kevesebb pontot szerez (26.3). Másrészt a hazai csapatnál a védelem is megteszi a magáét, a vendégeknél azonban a védekezés hadilábon áll, így sok pontot kapnak meccsenként. Bár örületesen jó számokat produkált eddig a Denver, én még mindig azt mondom, hogy eddig nem találkoztak komoly ellenféllel. A Giants (0-3), Raiders (1-2) páros egyértelműen nem volt ellenfél, és a Ravens elleni nyitómeccset sem sorolnám oda, mert a szezon első mérkőzésén még nem biztos, hogy az igazi arcukat mutatják a csapatok. A legjobb példa erre pont az Eagles, amely az első fordulóban brillírozott, majd után erősen visszaesett. Egyértelmű viszont az is, hogy ez a meccs sem lesz igazi erőfelmérő a Broncos-nak. A denveri támadójáték sokkal hatékonyabb, és Peyton Manning-nek rengeteg kitűnő célpontja van. Az Eagles támadás leginkább három emberre korlátozódik. Az elkapó, DeSean Jackson, az irányító Michael Vick, és a futó LeSean McCoy termelte eddig a yardokat. Egyetlen dologban bízhatna a vendég csapat, az a ligaelső futójátékuk, köszönhetően az utóbbi két játékosnak. Azonban velük szemben a liga legjobb futás elleni védelme áll majd föl. Így marad majd a légi adok-kapok, annál is inkább mert a levegőben nagyon verhetőnek bizonyult eddig mindkét védelem. Ebből azonban a Denver jön ki jobban, mert az Eagles támadófala nem fogja tudni megvédeni Vick-et. Én még azt is megkockáztatom, hogy a Broncos tud majd többet futni is, mert az Eagles védelme a földön is sebezhető. Sok pontos, látványos mérkőzés várható, hazai győzelemmel.

 

Rangadók

Amikor az Atlanta Falcons (2-1) és a New England Patriots (3-0) összecsapását felvettem a kihagyhatatlan meccsek összeállításába, nem gondoltam, hogy két csalódást keltő csapat találkozója lesz ez. Alapvetően pontesőre, és fergeteges támadójátékra számítottam a szezon előtt. Erre most úgy áll, hogy a Falcons nagyjából 23 pontot, a Patriots pedig 20 pontot szerez meccsenként. A vendégek ugyan mindhárom eddigi meccsüket megynyerték, de nem voltak meggyőzőek, pláne nem látványosak ahogy a korábbi években megszokhattuk tőlük. A hazai támadójáték már jobb képet fest, de ez eredményességgel nem párosul. Igaz mindkét csapatnál sérülések nehezítették a jó rajtot. A Patriots-nál változatlanul nem játszik majd a sokoldalú RB, Shane Vereen, aki az első meccsen kiváló volt, és Rob Gronkowski sem lép pályára még. Tom Brady legfőbb játszótársa Danny Amendola, játéka pedig még kérdéses. A Falcons-nál a védelem központi eleme a linebacker, Sean Weatherspoon biztosan nem lép majd pályára, és valószínűleg az első számú futó, Steven Jackson sem. A bostoniaknál jelenleg a védelem és a korábbi évektől eltérően nagy számban hívott futójáték hozza a meccseket. A Jets elleni szenvedés után a múlt héten már jóval bíztatóbb volt a passzjáték is, az újonc elkapókra is jobban számíthatott már Tom Brady. Ennek újabb lökést adhat Danny Amendola esetleges visszatérése. A Falcons-nál az egyik probléma, hogy - ahogy jósoltam a szezon előtt - a támadófal túl nagy nyomást enged a QB, Matt Ryan-re, viszont ugyanezt a saját védelmük nem produkálja az ellenfél irányítójára. Ezenfelül a vörös zónában nem elég hatékonyak, és a második félidőben nagyobb előnyt is képesek elherdálni. A sok kapott pont is a Falcons ellen szól ezen a meccsen. A hazai csapatnál most igazán jól jönne Steven Jackson bevethetősége, mert sokat lehetett volna futni a vendég védelem ellen, akik a földön verhetőek. Így valószínűleg továbbra is a légitámadásé marad a főszerep. A Patriotsnak a ligát elkapott yardokban vezető Julio Jones-ra kell majd leginkább figyelnie, plusz emellé kell a nyomás Matt Ryan-re. A vendégeknél Amendola visszatérése esetén működhet a passzjáték, ugyanis a Falcons az egyik legsebezhetőbb védelem ezen a téren. Ezenkívül az eddig jól bevált futójáték is szerepelni fog a Patriots repertoárján. Még egy érdekesség a meccshez, hogy a két csapat közvetlen riválisa is pont egymás ellen játszik ebben a fordulóba, a Hétfő Esti Rangadó két főszereplője.

A Houston Texans (2-1) - Seattle Seahawks (3-0) párharc a mutatott forma alapján egyértelmű vendég sikert vetít előre. A Houston megtorpant ahogy keményebb ellenfél (Baltimore) került az útjába. Hiába nyertek a középcsapatok ellen (Titans, Chargers), a védelem nem állt biztos lábakon, így ezek is csak szoros győzelmek voltak. A Ravens ellen pedig a támadóegység is csődöt mondott (mindössze 9 pont). A Seahawks viszont elég erősen hasít. Azért tegyük hozzá, hogy bár a 49ers elleni siker tekintélyt parancsoló volt, a további két győzelmük kötelező kategória (Panthers, Jaguars). A benyelt yardok alapján a két legjobb védelem találkozik egymással, azonban ez nagyon csalóka kép. Az eddig látottak alapján a Seahawks-nál beszélhetünk a liga legjobb védelméről (9 kapott pont átlagban). A Texans azonban nagyon sok pontot kapott az első három meccsen (27.7), ami arra utal, hogy hiába jók a pálya közepén, ha pontszerzés közelébe kerül az ellenfél, azt nagy hatékonysággal ki is tudja használni. Még egy fontos adalék, ami döntő lehet a meccsen: a Seahawks 6-tal több labdát szerzett, mint amennyit eladott, a Texans viszont 3-mal kevesebbet. Támadásban hasonló erőt képvisel a két csapat.

 

További mérkőzések

A Minnesota Vikings (0-3) - Pittsburgh Steelers (0-3) meccsen valaki rossz sorozata nagy valószínűséggel megszakad (lehet döntetlen is). Azt mondom, hogy ha a Steelers nem képes megverni ezt a Vikings-t, akkor nincs helye a rájátszásban. A Minnesota szokás szerint a futójátékában bízhat, aminek levédekezésével gondjai vannak a Pittsburgh-nak. Passzjátékkal esélytelen a hazai csapat egyrészt az irányítók miatt (Ponder, Cassel), másrészt a Steelers védelme ebben a műfajban jó. A vendégek a passzjátékukra fognak támaszkodni, amellyel simán mattolhatják a gyenge hazai védelmet. Eddig a leggyatrább társaság volt a pittsburgh-i futórészleg, most viszont bevethető lesz újra az idei második körben draftolt RB, Le'Veon Bell. Ha a Steelers az elmúlt heteknél sokkal jobban vigyáz a labdára, akkor meglehet a győzelem.

 

Papírforma párharcok

Buffalo Bills (0-3) - Baltimore Ravens (2-1): Ravens győzelem

Cleveland Browns (1-2) - Cincinnati Bengals (3-0): Bengals győzelem

Jacksonville Jaguars (0-3) - Indianapolis Colts (2-1): Colts győzelem

Kansas City Chiefs (3-0) - New York Giants (0-3): Chiefs győzelem